O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-zdravstveni karton zdravnikom zagotavlja večjo učinkovitost

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 29. 10. 2012 | Avtor:

Zdravniki, ki namesto papirnih uporabljajo elektronske zdravstvene kartone, glede na nedavno raziskavo bolje poskrbijo za svoje paciente.

Elektronski zdravstveni karton (EZK) v primerjavi z njegovo tiskano različico zdravnikom omogoča učinkovitejše zbiranje in sledenje podatkom o pacientovem zdravstvenem stanju. Pred kratkim je potekala raziskava, ki jo je vodila Lisa Kern iz ameriškega Združenja za ocenjevanje razvitosti medicinske informatike, pokazala je, da EZK zdravnikom pomaga pri učinkovitejšem zbiranju in sledenju pacientovim medicinskim podatkom, in sicer bolje kot papirnati zdravstveni kartoni.

Kernova je s svojo raziskovalno ekipo proučila delo 466 zdravnikov in 74.618 pacientov, ki so jih zdravili. Polovica zdravnikov je uporabljala EZK, druga polovica pa je med ambulantno obravnavo uporabljala papirnate zdravstvene kartone. Kakovost zdravstvene oskrbe so merili v devetih kategorijah: testiranje nivoja hemoglobina, očesne preiskave, preiskave ledvic, odkrivanje raka debelega črevesa, testiranje nivoja holesterola, ugotavljanje prisotnosti klamidije, preiskave dojk in okužbe zgornjih dihal ter vnetja grl pri otrocih.

“Ugotovili smo povezavo med uporabo EZK-ja in kakovostnejšo obravnavo pacientov,” je Kernova zapisala v izsledkih raziskave. “V nasprotju z nekaterimi nedavnimi raziskavami, ki niso ugotovile povezave med uporabo EZK-ja in obravnavo pacienta, so izsledki te raziskave v skladu z državnimi spodbudami za smiselno uporabo EZK-ja,” je dodala Kernova.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt