O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: Novi odprti standardi za vladne IT projekte

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 5. 11. 2012 | Avtor:

Britanska vlada uvaja nove odprte standarde, s katerimi bo skušala regulirati svoje projekte s področja informacijske tehnologije. Z njimi bo poskušala poenotiti zapis podatkov in s tem zmanjšati stroške prehoda med posameznimi zbirkami oziroma oddelki.

Do uvajanja je britanska vlada prišla po štirimesečnem posvetovalnem obdobju, v katerem so zbirali mnenja zainteresirane javnosti in strokovnjakov s tega področja. “Vladna informacijska tehnologija je bila dolgo časa predraga, preveč specifična in vodena v zaprtih sistemih, s katerimi si širša javnost ni mogla pomagati,” je v svojem govoru ob začetku uvajanja opozoril minister Francis Maude.

S standardi bo britanska vlada favorizirala manjša, inovativna IT podjetja in od njih zahtevala skladnost z odprtokodnimi standardi in protokoli. Z njimi bo hkrati dosegla boljše delovanje in nižje stroške pri implementaciji posameznih storitev. Predpisi so stopili v veljavo prvega novembra, od takrat naprej pa se od vladnih služb pričakuje, da bodo pri prijavljanju projektov upoštevale tudi odprte standarde.

Maude je še opozoril, da trenutno na tem področju vlada velik razkokrak med posameznimi vladnimi službami, “saj na primer 74% vseh uporabnikov avtomobilsko zavarovanje ureja prek spleta, vseeno pa samo 51% prek spleta ureja davke, povezane z nakupom avtomobila.” Maude je še poudaril, da “usmeritev k odprtim standardom pomeni tudi boljše ravnanje z denarjem in upad ekskluzivnih pogodb s posameznim izvajalcem.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt