O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Obama pogrnil na izpitu odprte vlade

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 5. 11. 2012 | Avtor:

Barack Obama in ameriški Kongres sta dobila slabe ocene pri izvajanju programa odprte vlade, s katerim bi državljanom s pomočjo spletnih zbirk omogočila vpogled v način vladanja. Analitiki so nad oceno presenečeni, saj je Obama mandat začel tudi s promocijo odprtih zbirk podatkov.

Poročilo inštituta Cato, ki bo uradno izdano prihodnji teden, Obamo in kongres kritizira zaradi premajhne stopnje vključevanja javnosti v pregled političnih odločitev oziroma premajhne odprtosti podatkov, ki so pomembni za politično odločanje v državi. “Vse skupaj se je ustavilo pri obljubah o transparenci vladanja, medtem ko je bilo dejanskih rezultatov bore malo,” so ostri avtorji študije.

Jim Harper, vodja skupine, ki je izdala študijo, je opozoril, da v določenih primerih podatkov na spletu enostavno ni, čeprav bi bilo dovolj, da bi vodje oddelkov oziroma direktoratov znotraj ameriške vlade izdali preprosto tabelo s popisom dejavnosti oziroma opravljenih nalog svojega oddelka. Harper si prizadeva, da bi vse vladne službe podatke izdajale v odprtem XML ali JSON formatu, ki bi programerjem omogočala ponovno uporabo podatkov in izdelavo novih aplikacij.

Nevladna organizacija Electronic Frontier Foundation (EFF) se kritikam pridružuje in opozarja, “da je tudi Obama stopal po stopinjah prejšnjega predsednika George W. Busha, ki še vedno velja za najbolj zaprtega in elitističnega predsednika,” ter da “se rezultati Obaminega dela konkretno razlikujejo od napovedi, ki jih je dal v letu 2009.”

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt