O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Palestina se Izraelu upira tudi s spletnimi orožji

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 19. 11. 2012 | Avtor:

Palestinci se izraelski okupaciji svoje države upirajo tudi na spletu in družabne medije uporabljajo za informiranje, koordinacijo in propagando. Temu zgledu sledijo Izraelci in selijo svoje sile tudi na splet.

Ko so Izraelci z letalskim bombardiranjem ubili enega voditeljev gibanja Hamas, so sporočilo o uspehu vojaške operacije najprej sporočili s pomočjo omrežja Twitter in šele nato poročilo skomunicirali na tiskovni konferenci. Analitiki menijo, da so mediji ključno orodje izraelske okupacije, saj so jih Palestinci spretno uporabljali že v času prve intifade, ko je Yasser Arafat s pomočjo mednarodnih medijev vplival na razumevanje konflikta s strani mednarodne javnosti.

Izraelsko obrambno ministrstvo je na spletu prisotno na skoraj vseh družabnih mrežah, od Tumblrja, Facebooka, Twitterja do ostalih mrež. “Zdi se mi, da se Izraelci zavedajo izgube mednarodne podpore in prijateljevanja z ZDA in so tako prisiljeni v bolj samostojno držo,” je ocenil James Noyes, raziskovalec inštituta Hoover Institution.

Tudi Palestinci se vedno bolj zavedajo pomembnosti komunikacijske vojne, debate med obemi stranmi pa postajajo vedno bolj vroče. Kritiki opozarjajo, da se v večini primerov administratorji omrežji v spore ne vtikajo, čeprav obe strani očitno kršita pravila poslovanja posameznih mrež. Tako ne Twitter ne Google dosedaj nista posredovala pri objavljanju posnetkov groženj oziroma nasilja, čeprav bi morala.

Komunikologinja Rebecca Stein iz univerze Duke opozarja, da se uporaba družabnega spleta vedno bolj zaostruje. “V primerjavi z letom 2008, ko se je celotna zadeva odvijala več ali manj samo prek portala Youtube, je letos pokrajina čisto drugačna,” ocenjuje Steinova, ki nadaljuje, “da so Izraelci letos prvič oborožili družabni splet (weaponized social media – op. p.), saj je bilo pred leti vse skupaj veliko bolj improvizacijsko.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt