O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Rusija zahteva večjo vlogo Združenih narodov pri “internet governance”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 19. 11. 2012 | Avtor:

Rusija je na Združene narode naslovila prošnjo, v kateri ZN nagovarja, naj prevzamejo ključne vidike t.i. “internet governance”. V dokumentu, ki je ušel v javnost, je razvidno, da si bo Rusija na decemberskem vrhu v Dubaju prizadevala za novo ureditev na področju organizacij, ki upravljajo s svetovnim spletom.

Analitikki že opozarjajo, da bi ugoditev ruskim zahtevam dramatično spremenilo razmerje moči, ki trenutno vlada na področju upravljanja z internetno strukturo, saj bi moč upravljanje prešla iz strokovnih organizacij, kot sta ICANN in t.i. Internet Society, na politično organizacijo kot so Združeni narodi oziroma posamezne države članice.

“Internet razumemo kot globalno mrežo, a tudi kot del komunikacijske infrastrukture posamezne države,” so v obrazložitvi zahteve zapisali Rusi. Temu so se že uprli kritiki, ki opozarjajo, da Rusija s tem skuša uvesti t.i. “državni splet”, kjer bi bile vsebine in dostop reguliran odvisno od države, v kateri bi se uporabniki nahajali. V predlogu namreč stoji besedilo, da bi imela “država članica pravico regulirati internet znotraj svojega ozemlja in nadzor nad državnimi domenami.”

Rusi se poleg regulacije vtikajo še v sistem glasovanja o spremembah oziroma pravilniku. Trenutno je sistem sestavljen iz državnih predstavnikov in predstavnikov posameznih organizacij, kar predstavlja uravnotežen pristop in uravnava moč v sistemu. Rusija predlaga spremembe, pri katerih bi imele državne vlade večjo vlogo pri glasovanju, to pa po mnenju kritikov spet kaže na poskus regulacije dostopa do spleta znotraj posamezne članice.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt