O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropski parlament posvaril Združene narode glede nadzora nad spletom

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 26. 11. 2012 | Avtor:

Evropski parlament je organizacijo Združenih narodov posvaril, da ne sme prevzeti nadzora nad internetno infrastrukturo. O lastništvu le-te se bodo decembra v Dubaju odločali na svetovnem vrhu, Rusi pa so že napovedali, da podpirajo idejo, kjer bi nadzor iz strani ameriških organizacij prešel pod Združene narode oziroma Varnostni svet.

Evropski parlament je v svoji izjavi pojasnil, da se ji združenje ITU, ki deluje znotraj organizacije Združenih narodov ne zdi primeren za upravljanje z infrastrukturo. Hkrati je pozval svoje članice, naj zavrnejo predlaganje spremembe, ki bi “negativno vplivale na razvoj spleta, njegove infrastrukture, delovanja in vsebine.”

Revizija sporazuma, ki so ga nazadnje spreminjali leta 1988, tako še naprej buri duhove, saj so ga že pred časom kritizirali zaradi nejasnosti sprejemanja novih določil oziroma skrivanja sprememb pred javnostjo. Dokumenti so vseeno ušli v javnost in kritiki so zgroženo ugotovili, da se Rusija navdušuje nad spremembo delovanja nadzora v smer večjega delovanja posameznih držav, ki bi po mnenju analitikov lahko pripeljali do razvoja t.i. državnega interneta.

Evropskemu parlamentu se je v protestu pridružil tudi spletni velikan Google, ki je začel v ta namen zbirati podpise zainteresirane javnosti. “Sprememba nadzora vodi v omejevanje dostopa in siromašenje informacijske vrednosti spleta – še posebej v državah tretjega sveta,” med drugim piše v peticiji.

Vodja ITU Dr Hamadoun Toure je že pojasnil, da o predlogu ne bodo glasovali. “Konsenz mora biti dosežen s pogovorom, ne z zmagovalci in poraženci. Če se države ne bodo strinjale, sprememb ne bomo sprejeli,” je pojasil.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt