O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sporni člen zakona o elektronskih komunikacijah v parlamentu nima podpore

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 26. 11. 2012 | Avtor:

V državnem zboru se je prejšnji teden začela obravnava predloga novega zakona o elektronskih komunikacijah (ZEKom). Kot vse kaže, bo ta že takoj doživel bistveno spremembo, saj so koalicijski poslanci napovedali dopolnilo, s katerim bi črtali sporni sedmi odstavek 166. člena, ki določa obseg nadzora komunikacij brez naloga.

Na omenjeni člen je glasno opozarjala informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar, ki je prepričana, da krši 37. člen ustave. Ta namreč zagotavlja tajnost pisem in drugih občil, kar ne velja zgolj v primeru, če zakon predpiše, da se z odredbo sodišča tajnost komunikacij posameznika za določen čas ne upošteva. Pooblaščenki na sestanku z notranjim in obrambnim ministrstvom ter Sovo ni uspelo doseči umika te določbe, so pa kritike očitno uslišali poslanci.

Med današnjo obravnavo je Branko Grims iz SDS dejal, da je ta zadeva »že odšla v zgodovino.« Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turka iz iste stranke pa je potrdil, da se na ministrstvu strinjajo s črtanjem določbe, ki jo je menda predlagala Sova.

Tudi ostale stranke niso podprle omenjene določbe. Marjana Kotnik Poropat je v imenu Desusa dejala, da bodo ZEKom podrpli samo, če sporne določbe v njem ne bo. Za črtanje po besedah Polonce Komar zavzemajo tudi v Državljanski listi. Matevž Frangež iz opozicijske SD je izrazil veselje nad tem, da tudi koalicijski predstavniki napovedujejo spremembo sporne določbe. O podpori zakonu pa se bodo v tej stranki odločali,  ko bo sprememba realnost. Tudi v Pozitivni Sloveniji ZEKoma po napovedi Maje Dimitrovski ne nameravajo podpreti brez črtanja sedmega odstavka 166. člena.

Če bo to obveljalo, bo tudi v prihodnje za dostop do podatkov, ki jih hranijo operaterji, potrebna odredba sodišča, ki jo to izda (ali pa tudi ne) na podlagi zahteve preiskovalcev.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt