O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU: Američani s pomočjo računalništva v oblaku vohunijo za Evropejci

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 21. 01. 2013 | Avtor:

SurveillanceEna izmed študij, ki jih je naročila Evropska unija, opozarja na posledice tako imenovanega računalništva v oblaku, saj pod pod krinko boja proti terorizmu ameriške oblasti analizirajo tudi podatke evropskih državljanov.

Računalništvo v oblaku navdušuje vse več uporabnikov, saj so njihove datoteke odslej s pomočjo številnih (brezplačnih) ponudnikov na voljo kjerkoli in kadarkoli. Kot vsaka stvar pa ima tudi novodobno hranjenje podatkov na internetnih strežnikih poleg svojih očitnih prednosti tudi slabosti in nevarnosti.

Po izsledkih omenjenega poročila podatki, ki jih imajo “na oblaku” evropski državljani niso varni pred vpogledom tretjih oseb. Kot navaja poročilo pogosto ni točno znano v kateri državi se nahajajo strežniki ponudnika storitev na katerih se bodo na primer znašli podatki evropskega državljana. Po poročanju medijev naj bi ameriške oblasti pod krinko borbe proti terorizmu pregledovale tudi po podatkih evropskih uporabnikov. Šlo naj bi za povsem legalno zbiranje podatkov, saj jim to dovoljuejo ameriški zakoni.

“Z raziskavo ne želimo širiti panike,” je dejal zastopnik Zelenih v evropskem parlamentu Thomas Albrecht. “Dejstvo je, da zakon o zaščiti podatkov velja samo za ameriške državljane,” je dejal Albrecht. Poleg tega obstajajo tudi posebni zakoni, ki dovoljujejo vohunjenje za uporabniki, ki nimajo ameriškega državljanstva. Tako se pogosto dogaja, da podatke, ki so v lasti podjetij kot so Microsoft, Amazon, Twitter in Facebook, ameriške oblasti prosto pregledujejo, te dni piše Deutsche Welle.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt