O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kenija: Splet je pomočnik pri nadzoru predvolilnega nasilja

Kategorija: Ostali svet | Datum objave: Monday, 4. 02. 2013 | Avtor:

Kenijci se pripravljalo na volitve tudi s spremljanjem spletnega klepeta v lokalni blogosferi in drugih spletnih medijih. V strahu pred nasiljem, ki je sledilo prejšnjim volitvam leta 2007, so namreč vzpostavili projekt nadzora nad pozivom k nasilju na spletu.

“Pozivi k nasilju in sovraštvu so se že pojavili na spletu,” pojasnjuje Kagonya Awori iz društva iHub Research, ki s projektom Umati upravlja od lanskega septembra. “Sedaj je treba ugotoviti, ali gre samo za provociranje na spletu ali pa se bo iz groženj dejansko razvilo predvolilno nasilje,” meni.

Projekt Umati je nastal v Nairobiju v sodelovanju s projektom Ushahidi, ki predstavlja neprofitno odprtokodno platformo, s katero si nevladne organizacije po celem svetu pomagajo pri organizaciji komunikacijskih strategij oziroma povezovanja odmaknjenih skupnosti. Penetracije interneta v Keniji je približno štiridesetodstotna, večina pa jih do spleta dostopa s pomočjo mobilnih telefonov.

Ekipa projekta Umati spremlja pet različnih jezikovnih skupin, ki so prisotne v Keniji, po prvih analizah pa je največ sovražnega govora na Facebook omrežju in spletnih dnevnikih.  “Ugotovili smo, da je uporabnike, ki širijo sovraštvo na spletu, relativno lahko identificirati,” opozarja Kagonya. Sodelujejo tudi s policijo, ki ji pošiljajo prijave posameznikov, za katere ocenijo, da je nevarnost realizacije nasilnih groženj velika.

Kenjici se še vedno spominjajo nasilja, ki je leta 2007 izbruhnilo po volitvah in upajo, da letos do podobnih razmer ne bo prišlo.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt