O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Slovenija je dobila kodeks mobilnih operaterjev za večjo varnost uporabnikov

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 11. 02. 2013 | Avtor:

Unplugged - no computer, no internet, possible?Slovenski mobilni operaterji in ponudniki dostopa do interneta so ob letošnjem dnevu varne uporabe interneta podpisali kodeks ravnanja izvajalcev javnih elektronskih komunikacijskih storitev za zaščito uporabnikov.

Namen kodeksa, ki nadgrajuje samoregulacijski kodeks o varnejši uporabi mobilnih telefonov iz leta 2009, je bolje zaščititi otroke in mladostnike pred morebitnimi nevarnostmi na internetu.

Kodeks, ki je sestavljen v skladu z veljavno evropsko in nacionalno zakonodajo, predstavlja nabor zahtev za operaterje in ponudnike mobilnih storitev za doseganje splošnega varstva otrok in mladostnikov ter zagotavljanje njihove varne rabe mobilnih telefonov. Med drugim predvideva, kako označevati potencialno škodljive vsebine, omogočanje staršem in drugim, da nastavljajo, do katerih vsebin otroci lahko dostopajo, in ozaveščanje.

V centru za varnejši internet so prepričani, da je glede na »skokovit porast števila uporabnikov mobilnih naprav in s tem tudi povečanega števila tveganj, tovrsten kodeks za zaščito uporabnikov, predvsem otrok in mladostnikov, nujno potreben.« Predsednik uprave Simobila Dejan Turk pa je izrazil zadovoljstvo, da znajo ponudniki ob temah, kot je varnost na internetu, najti skupen jezik in konsenz. Po njegovem mnenju je kodeks je šele prvi korak k ustvarjanju uporabnikom prijaznega okolja.

Kodeks so podpisali Amis, Debitel, Izi mobil, Simobil, Telekom Slovenije, Telemach, Tušmobil in T-2, podporniki pa so Agencija za pošto in elektronske komunikacije, Arnes, center za varnejši internet (safe.si), informacijski pooblaščenec, Fakulteta za varnostne vede in združenje za informatiko in telekomunikacije pri GZS.

Vir: Delo


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt