O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Severna Koreja tujcem odpira brezžični splet, domačini še vedno podvrženi cenzuri

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 25. 02. 2013 | Avtor:

Severna Koreja naj bi tujcem že naslednji teden omogočila uporabo svetovnega spleta prek mobilnih telefonov, tablic in drugih prenosnih naprav. Gre za drugo sproščanje nadzora nad komunikacijskimi storitvami v zadnjih tednih. Severnokorejci kljub temu še vedno ne bodo imeli dostopa do prenosnih spletnih storitev, ki jih bo omogočal ponudnik Korjolink.

Korjolink je skupno podjetje Korejske pošte in telekoma ter egiptovskega telekomunikacijskega podjetja Orascom, danes pa je tuje prebivalce Pjongjanga obvestilo, da bo s 1. marcem omogočilo spletne storitve s pomočjo tehnologije za hitri brezžični prenos podatkov 3G.

Severna Koreja je pred nekaj tedni tujcem prvič dovolila uporabljati svoje mobilne telefone s Korjolinkovimi SIM karticami. Pred tem so obiskovalci Severne Koreje svoje mobilne telefone morali pustiti na carini, s tem pa so bile tudi precej otežene možnosti za komunikacijo z zunanjim svetom. Po zaslugi odločitev bodo tujci imeli do sedaj nepredstavljive možnosti za povezovanje in komuniciranje v eni najbolj izoliranih držav na svetu, brezžični dostop do spleta pa za domačine zaenkrat še vedno ostaja zaprt.

Domačini bodo sicer imeli dostop do nekaterih storitev 3G omrežja. Pošiljali in sprejemali bodo lahko SMS in MMS sporočila, opravljali video klice in bili naročeni na državni časopis Rodong Sinmun, dostop do ostalega svetovnega spleta pa bo ostal onemogočen. Severna Koreja sicer ima kapacitete za širokopasovni dostop do spleta, a je dostop omogočen zgolj zelo ozkemu krogu populacije.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt