O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nemčija: Pravniki dodatno zaščitili avtorsko pravico, kritiki že opozarjajo na nedorečenost

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 4. 03. 2013 | Avtor:

Čeprav so zakon potrdili šele prejšnji teden, so kritiki v njem že našli veliko pomanjkljivosti, za katere pravijo, da lastnikom avtorskih pravic ne bodo pomagali do večjega varstva le-teh.

Po letih razprave o predlogu zakona, s katerim skuša Nemčija zavarovati svoje izdajatelje časopisov, ki zaradi spletnih agregatov tipa Google News trpijo za nižjimi dohodki, so nemški zakonodajalci in parlament končno potrdili zakon, za katerega kritiki opozarjajo, da ne bo pomagal pri varovanju avtorske pravice.

Merklova koalicija je končno različico zakona omilila in jo prilagodila željam lobistov iz različnih sfer, ki so opozarjali, da prvotna različica omejuje svobodo govora in krši človekove pravice. Google je dosegel manjšo zmago, saj bo lahko še naprej objavljal krajše odlomke člankov, brez da bi moral Nemčiji plačati za uporabo avtorskega materiala.

“Nejasno je, kaj točno naj bi ta zakon varoval in zakaj smo ga sploh sprejeli,” so ob sprejetju zakona opozicijski poslanci komentirali dogajanje, z njimi pa se strinja Google. “Zakon je nepotreben in nerealen,” je sprejetje komentiral predstavnik Kay Oberbeck, “saj škoduje inovaciji in ekonomiji.”

Na drugi strani je bila zakona vesela časopisna industrija in založniške hiše, ki so sprejetje označile “za pomemben korak ustvarjanja legalnega prostora v digitalni sferi.”

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt