O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo zakonodaja zasebnosti pokleknila pod pritiski držav članic?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 11. 03. 2013 | Avtor:

Leto dni od prvih napovedi uvajanja nove zakonodaje, s katero je hotela evropska komisija varovati uporabniške podatke na spletu in njihovo zasebnost, se že kažejo prve razpoke ukrepov zaradi pritiskov držav članic, ki želijo zakonodajo omiliti.

Države članice so na zakonodajo negativno reagirale, saj so nanje pritisnila IT podjetja, ki bi lahko v primeru, da bo zakonodaja stopila v veljavo, plačala kazni zaradi nezadostnega varovanja osebnih podatkov oziroma vdorov v podatkovna polja.

Nemčija, Švedska, Velika Britanija in Belgija predlogu zakonodaje nasprotujejo tudi zaradi mnenja, da bi lahko s to zakonodajo povečali administrativna bremena evropskih podjetij in zmanjšala njihovo konkurenčnost v primerjavi z ameriškimi tekmeci. “Regulacija je preokorna in obveznosti je preveč,” so poudarile v javnem pismu, “hkrati pa bi si želeli več prožnosti zakonodaje v javnem sektorju.”

Predstavnik evropske Komisije je pojasnil, da razprava o predlogu še poteka in izrazil prepričanje, da bo dokončna različica zakonodaje ustrezala tako potrošnikom kot tudi podjetjem. “V našem interesu je izboljšanje zakonodaje in hkrati dvig konkurenčnosti evropskih podjetjij,” je pojasnil in dodal, “da je zelo kratkovidno razmišljanje, da uporabniki ne bodo cenili možnosti izbire in varnosti.”

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt