O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Prva slovenska e-knjigarna in e-knjižnica Biblos začela z izposojo

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 25. 03. 2013 | Avtor:

Počasi le prihaja dan, ko bomo dočakali začetek obratovanja slovenske platforme za nakup in izposojo elektronskih knjig slovenskih založnikov in v slovenskem jeziku.

Distribucijski portal Biblos, ki bo ponujal storitve e-knjigarne in e-knjižnice, je prejšnji teden začel s testnim omogočanjem elektronske izposoje knjig Biblos-lib v desetih splošnih knjižnicah po državi.

Člani Mestne knjižnice Ljubljana, Mariborske knjižnice, Mestne knjižnice Kranj, Knjižnice Ivana Tavčarja Škofja Loka, Knjižnice dr. Toneta Pretnarja Tržič, Knjižnice A.T. Linharta Radovljica, Občinske knjižnice Jesenice, Knjižnice Domžale, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Goriške knjižnice Franceta Bevka za izposojo e-knjig prek Biblos-lib potrebujejo zgolj veljavno članstvo in geslo za dostop do Moje knjižnice, ki ga pridobijo v matični knjižnici.

Bralci bodo knjige prenesli na svoje mobilne naprave, za uporabnike, ki tovrstnih naprav ne premorejo, pa bodo knjižnice poskrbele z bralniki s tehnologijo e-ink, posebej prilagojenimi za delovanje v sistemu Biblos.

Vzpostavitev sistema je plod sodelovanja z Inštitutom informacijskih znanosti iz Maribora IZUM, lastnikom spletnega bibliografskega sistema Cobiss, tako da sta zdaj oba sistema sinhronizirana, kar za uporabnike prinaša enostavnejšo iskanje in izposojo e-knjig. E-knjige v e-knjigarni Biblos bodo zaščitene z Adobe DRM zaščito, tiste, katerih cena bo nižja od 5 evrov, pa z vodnim žigom.

Po uspešnem testnem obdobju bo celoten sistem Biblos začel delovati predvidoma v začetku poletja, v e-knjigarni in e-knjižnici pa bo na voljo okoli tisoč e-naslovov.

Vir: DNE Tehno


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt