O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Komisija je predlagala pravila za znižanje stroškov izgradnje širokopasovnih omrežij

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 04. 2013 | Avtor:

Evropska komisija je predlagala nova pravila, s katerimi bi se stroški vzpostavitve visokohitrostnega interneta znižali za 30 %. Gradbena dela, kot so cestna dela zaradi polaganja kablov, predstavljajo do 80 % stroškov izgradnje visokohitrostnih omrežij. Predlog bo podjetjem omogočil prihranke v višini od 40 do 60 milijard EUR.

Visokohitrostna širokopasovna omrežja so steber telekomunikacij in širšega enotnega digitalnega trga, ki si ga Komisija prizadeva vzpostaviti. Njihovo izgradnjo trenutno upočasnjuje mozaik pravil in upravnih praks na nacionalni in podnacionalni ravni. „Obstoječa pravila na številnih področjih škodujejo evropski konkurenčnosti,“ je dejala podpredsednica Evropske komisije Neelie Kroes.

Predstavljeni osnutek uredbe temelji na najboljših praksah, ki trenutno obstajajo v Nemčiji, Španiji, Franciji, Italiji, Litvi, na Nizozemskem, Poljskem, Portugalskem, v Sloveniji, na Švedskem in v Združenem kraljestvu, vendar organizacijska vprašanja v veliki meri prepušča državam članicam.

Neelie Kroes je še dodala: „Vsakdo ima pravico do širokopasovne povezave. Želim zmanjšati birokracijo, ki nas ovira pri njenem vzpostavljanju. Evropska komisija si prizadeva, da bi bilo zagotavljanje širokopasovnih priključkov hitrejše in cenejše.“

Pravila bodo, potem ko jih bosta sprejela Evropski parlament in Svet, postala neposredno zavezujoča po vsej EU.

Vir: EU Rapid


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt