O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Ameriška davčna uprava ne vidi problema v branju e-pošte državljanov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 15. 04. 2013 | Avtor:

Ameriška davčna uprava (IRS) v internih dokumentih zagovarja branje elektronske komunikacije ameriških državljanov, saj naj bi bili le-ti navajeni na zmanjšano zasebnost spletnih komunikacij.

Med spletne komunikacije tako sodijo elektronska pošta, zasebna sporočila na družabnih omrežjih in drugo. Kritiki že opozarjajo, da je zato v bližnji prihodnosti potrebno uzakoniti zasebnost spletne komunikacije in jih vključiti v zaščito s četrtim členom ameriške ustave, ki nalaga sodne naloge za preiskovanje trdih diskov, pisem in klasičnih komunikacijskih kanalov.

Davčna uprava v internih dokumentih iz leta 2009 namreč zagovarja brskanje po spletnih komunikacijah brez sodnega naloga, “saj ljudje že tako ali tako to pričakujejo in s tem nimajo problemov.” Dokumenti so luč javnosti ugledali pred kratkim, saj je za njih zaprosila nevladna organizacija American Civil Liberties Union.

Prevladujoče mnenje v ameriškem kongresu se nagiba v smer varovanja elektronskih komunikacij z istimi načeli kot že zdaj varujejo klasične komunikacijske poti. Z razširitvijo elektronskega komuniciranja v oblaku (spletna elektronska pošta in podobno) je potreba po varovanju še toliko večja. Zanjo se zavzemajo tudi podjetja (Amazon, Twitter, Google, Intel, Microsoft …), ki prav tako nagovarjajo kongres, naj osvežijo zakonodajo iz leta 1986 in vanjo vključijo varovanje elektronskih komunikacij.

Na odziv ameriške davčne uprave še čakamo.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt