O portalu    Avtorji    Kontakt


 

CISPA (ponovno) čez prvo oviro v komisiji

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 15. 04. 2013 | Avtor:

CISPA se ponovno vrača na ameriški politični spored in spet se oglašajo kritiki, da predlog zakona krši zasebnostne pravice uporabnikov in da za posameznika ne prinaša nič dobrega.

Komisija ameriškega kongresa je prejšnji teden potrdila predlog zakona in iz njega umaknila amandmaje, ki so vsaj nekoliko varovali uporabnikovo zasebnost pred državnimi agencijami (NSA, CIA, FBI). Tako bodo lahko te agencije dobile širok dostop do posameznikovih osebnih podatkov.

Poslanka Jan Schakowsky, ki je predlagala dodatne varovalke zasebnosti, je bila po glasovanju razočarana nad svojimi kolegi, saj le-ti v omogočanju dostopa do podatkov niso videli nobenega problema.  Z njenimi varovalkami bi morala podjetja kibernetske grožnje prijavljati senatu in parlamentu, ne pa, da bodo ameriška vojska in državne agencije delovale na ameriških tleh in proti ameriškim državljanom.

Naslednji korak za predlog zakona CISPA je glasovanje v parlamentu, kjer analitiki napovedujejo tesen rezultat, saj so nekateri poslanci že napovedali, da zakonodaje zaradi spornih določil ne bodo podprli. Kritiki so presenečeni nad predsednikom Barackom Obamo, ki je lansko leto jasno povedal, da zakonodaje ne bo podpisal, letos pa se ni odzval na peticijo z več kot sto tisočimi podpisi, hkrati pa je podpisal odlok o kibernetski varnosti.

Zagovorniki predloga CISPA pa opozarjajo, da je strah neutemeljen in da vladnega nadzora spletnih komunikacij ni v besedilu. “Razumeti je potrebno, da Kitajska, Rusija in Iran z vdori v ameriške kibernetske mreže povzročajo večmilijardno škodo in spodkopavajo konkurenčnost ameriškega gospodarstva,” pojasnjujejo in trdijo, “da bo s pomočjo zakona CISPA varovanje teh mrež poenostavljeno in bolj učinkovito.”

Vir: CNet

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt