O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kitajska: Z državljanskim spletnim novinarstvom proti korupciji?

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 15. 04. 2013 | Avtor:

Nov predsednik kitajske komunistične partije, Xi Jinping, je le nekaj dni po zaprisegi napovedal oster boj proti korupciji, pomoč pa pričakuje tudi od javnosti in državljanskega novinarstva, ki s pomočjo spletnih kanalov cveti.

Korupcijske afere prihajajo v javnost tudi s pomočjo uporabnikov, ki v svojem prostem času raziskujejo in preiskujejo javne osebe ter ugotovitve objavljajo na spletu, kjer jih poobjavijo tudi klasični mediji. Praksa je postala na Kitajskem tako pogosta, da se sedaj tudi uradni viri sklicujejo na državljanske novinarje in njihove ugotovitve. Jih bo podprl tudi novi šef partije?

“Intelektualci in javna sfera zahtevajo konkretne in celostne reforme, ne samo kozmetičnih popravkov,” je pojasnil Teng Biao, odvetnik in eden glavnih akterjev civilne družbe. “Sprememba ne bo prišla z vrha, saj je logično, da jim trenutno stanje ugaja,” še dodaja.

Državljanski novinarji pa medtem nadaljujejo s svojim delom in kljubujejo koruptivnim oblastnikom, pri svojem delu pa se soočajo tudi s smrtnimi grožnjami in zapornimi kaznimi. “Občutek imam, da nam mediji in internet daje moč,” ocenjuje eden od državljanskih novinarjev, Gao Qinrong, “da tudi klasični mediji niso več tako cenzurirani in da smo svoje orožje našli v računalniški miški!”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt