O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Velika Britanija: “Zakonodaja bo vedno dohajala tehnologijo!”

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 15. 04. 2013 | Avtor:

Evropa se pripravlja na posodobljeno zakonodajo o reguliranju dostopa do podatkov, Britanci pa opozarjajo, da bo tehnologija vedno korak pred njo in da se je potrebno čimprej navaditi na neprestano aktualiziranje zakonodaje.

Britanski pravniki se trenutno ukvarjajo z definicijo anonimizacije in psevdoanonimizacije osebnih podatkov, s katerimi bi mogoče zagotoviti nove pravne okvire varovanja zasebnosti na spletu. Anonimni podatki tako ne bi bili več podrejeni zakonodaji o varovanju podatkov (Data Protection Act), medtem ko bi bili psevdoanonimni podatki še vedno zaobjeti v taisti zakonodaji, saj bi jih bilo mogoče povezati s posameznikom.

Glavno vprašanje, ki si ga trenutno zastavljajo zakonodajalci, je vprašanje popolne anonimnosti posameznega podatka, če posameznik poseduje surove podatke, ki se nato anonimizirajo. “Kako se odločimo, ali je podatek res anonimen, če mi posedujemo vse potrebne elemente za identifikacijo?” se sprašuje Bridget Treacy, pravnica, ki se ukvarja z osebnimi podatki in nadaljuje, “če podatke na eni strani anonimiziram, na drugi strani pa imam ključ, s katerim lahko te podatke deanonimiziram … je to res rešitev?”

Anonimizacija tako ostaja glavni izziv za deležnike na tem področju, sčasoma pa bo postala vedno bolj kompleksna. Trenutno je najboljša rešitev ločevanje podatkovnih baz po organizacijah in povezovanje takih baz s strogo varovanimi protokoli, a vseeno kritiki opozarjajo, da je ravno združevanje takih baz smrt anonimnosti.

To nas pripelje do novega področja, kjer se trenutno dogajajo največji pravni premisleki – uporaba anonimiziranih podatkov s strani tretjih oseb. “Trenutno je obdelovanje podatkov s strani tretjih oseb omejeno, hkrati pa mora biti zadoščeno pravnim okvirom za uporabo teh podatkov,” pojasnjuje Treacy. Trenutno je sicer organizacijam dovoljeno analizirati podatke za namene, ki so drugačni od namena, s katerim so bili zbrani, a ne za dolgo. Nove smernice varovanja podatkov posebej poudarjajo, da lahko organizacije podatke obdelujejo samo za namen, s katerim so bili podatki zbrani in za nič drugega.

Tudi privolitev bo z novo evropsko zakonodajo spremenjena. V nekaterih članicah EU se namreč trenutno uporablja implicirana privolitev, ki dovoljuje zbirateljem podatkov večjo svobodo in zmanjšuje obveščenost uporabnikov o načinu zbiranja njihovih osebnih podatkov. Sedaj bo obvezna implicitna privolitev, ki  bo dvignila stopnjo obveščenosti uporabnikov o zbiranju njihovih (osebnih) podatkov.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt