O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU nudi pomoč pri vprašanjih državljanov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 22. 04. 2013 | Avtor:

Imate vprašanja o Evropski uniji? Ne veste, katere pravice imate, katera zakonodaja EU velja v vašem primeru, kako lahko pravice uveljavite? Obrnite se na informacijsko službo EU, pomoč poiščite na portalu Tvoja Evropa ali pa se osebno zglasite na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji.

EUROPE DIRECT: osrednja informacijska služba Evropske unije

Evropska komisija je za tiste, ki vas zanimajo informacije o Evropski uniji, njenih politikah in institucijah zagotovila storitev t. i. informacijskih točk EUROPE DIRECT. Vsi, ki iščete informacije o evropskih zadevah, jih na informacijsko točko lahko naslovite pisno ali ustno po telefonu, elektronski pošti, navadni pošti ali pa se osebno oglasite na 7. informacijskih točkah po Sloveniji.

Brezplačna telefonska številka  Europe Direct centra je 00 800 67 89 10 11. Pokličete jo lahko iz katere koli države Evropske unije in svoje vprašanje zastavite v slovenskem jeziku. Vprašanje lahko zastavite po elektronski pošti ali prek spletnega mesta.

V Sloveniji lahko pokličete, pišete, pošljete sporočilo ali obiščete eno od sedmih informacijskih točk Europe Direct, ki delujejo v Mariboru, Celju, Kranju, Kopru, Novem mestu, Murski Soboti in na Ravnah na Koroškem.

Portal Tvoja Evropa

Pomoč za državljane EU in njihove družinske člane ter za podjetja v EU ter praktične nasvete v zvezi s potovanjem, življenjem, delom in poslovanjem v EU najdete na portalu Tvoja Evropa.

Kadar potrebujete pomoč ali dodaten nasvet, je na voljo javna svetovalna storitev EU Tvoja Evropa – nasveti. Neodvisni pravni strokovnjaki odgovarjajo na konkretna vprašanja v zvezi s pravicami v EU. V enem tednu vam bo ekipa:

– brezplačno in osebno svetovala v vašem jeziku,
– pojasnila predpise EU, ki veljajo v vašem primeru,
– razložila, kako lahko uveljavite svoje pravice EU.

Spletno pomoč v različnih primerih lahko poiščete prek spletnega obrazca. Več o tem, kako deluje služba Tvoja Evropa – nasveti in na katera vprašanja odgovarja najdete na tej povezavi.

Po novem tudi osebno svetovanje na Predstavništvu Evropske komisije v Sloveniji

Kot dopolnitev spletnega svetovanja Predstavništvo Evropske komisije uvaja tudi možnost osebnega svetovanja z neodvisnim pravnim strokovnjakom službe Tvoja Evropa – nasveti.

Osebno svetovanje je brezplačna storitev, ki poteka vsak zadnji četrtek v mesecu od 14.00 do 18.00 v konferenčnem prostoru Hiše EU (Breg 14, 1000 Ljubljana).

V prvi polovici leta 2013 so predvideni datumi:

– 31. 1.,
– 28. 2.,
– 28. 3.,
– 25. 4.,
– 30. 5. in
– 27. 6.

Osebno svetovanje traja 30 minut.

Za svetovanje se morate naročiti vnaprej, saj lahko le tako zagotovijo kakovostno storitev. Za rezervacijo termina prosimo pišite na comm-rep-lju@ec.europa.eu in v zadevi navedite “OSEBNO SVETOVANJE”.

Osebno svetovanje je priporočljivo zlasti v primerih, ko pravni strokovnjak ne bo mogel ustrezno odgovoriti po elektronski poti, če bi bili za to potrebni dodatni dokumenti za razjasnitev primera in podobno. Zato je zelo pomembno, da v sporočilu pojasnite svoj primer; Predstavništvo si pridržuje pravico, da v skladu s postavljenimi merili vprašanje bodisi sprejme in vas naroči na termin za osebno svetovanje bodisi vas bo napotilo na druge oblike pomoči.


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt