O portalu    Avtorji    Kontakt


 

E-kriminal je v porastu po celem svetu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 13. 05. 2013 | Avtor:

Ob nedavnem zaključku policijske preiskave večmilijonske kraje denarja s pomočjo bankomatov strokovnjaki opozarjajo, da je e-kriminal po celem svetu v porastu.

Klasični fizični ropi so stvar preteklosti, trdijo strokovnjaki, ki jih je več milijonov težka kraja s pomočjo vdora v sistem bančnih avtomatov presenetila. Sedaj se vedno več kriminala odvija v kibernetskem prostoru, ki ciljajo predvsem podjetja.

»Opažamo zelo visok porast kibernetskega kriminala, od kraje osebnih podatkov, finančnih podatkov, do virusov in podobnega,« opozarja Marcin Skowronek, preiskovalec kibernetske enote pri Europolu. »Evropa je relativno varna, saj so kartične transakcije zavarovane s čipiranimi karticami in varnostnimi gesli, vseeno pa je po svetu še vedno veliko čitalcev kartic, ki sprejemajo nečipirane kartice,« poudarja Skowronek.

Rešitev strokovnjaki vidijo v izboljšani kvaliteti varovanja elektronskih transakcij in predvsem poenoteni varnostni shemi po vseh državah. »Največje težave nam v Evropi povzroča Romunija, ki je znana po visokem odstotku kibernetskega kriminala,« ocenjuje Skowronek.

Vir: AP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt