O portalu    Avtorji    Kontakt


 

FBI ne potrebuje naloga za branje elektronske pošte državljanov ZDA

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 13. 05. 2013 | Avtor:

Interni dokumenti ameriške zvezne policije razkrivajo dejstvo, da FBI vse elektronske komunikacije državljanov ZDA lahko prebrira in spremlja brez naloga sodnika.

Dokumenti vnašajo dodatno zmedo v že tako neregulirano področje, saj so elektronske komunikacije regulirane z zakonodajo iz leta 1986, za katero mnogi kritiki opozarjajo, da je zastarela in neuporabna.

Zakonodajalci sedaj navijajo za pravno reformo predpisov, s katero bodo vnesli vsaj malo reda v področje nadzora elektronskih komunikacij, saj se trenutno lahko različne državne agencije zastarelo zakonodajo interpretirajo kontradiktorno, kar je v preteklosti že pripeljalo do neljubih situacij.

Pri nadzoru elektronskih komunikacij je aktualna tudi sodba iz leta 2010, kjer je sodišče razsodilo, da je nadzor elektronskih komunikacij brez naloga sodnika v nasprotju s četrtim členom ameriške ustave, vseeno pa sodba velja samo v štirih zveznih državah ZDA.

Vseeno je iz FBI priročnika, datiranega z letom 2012, razvidno, da je nalog sodnika potreben samo za neprebrana elektronska sporočila, ki so bila poslana v zadnjih treh mesecih (180 dnevih). Nathan Wessler, predstavnik zveze ACLU opozarja, da je to zelo problematično. »V bistvu to pomeni, da zvezna policija praviloma ne pridobiva nalogov za branje elektronskih sporočil,« je prepričan Wessler.

Vir: Mashable


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt