O portalu    Avtorji    Kontakt


 

74 držav od Facebook zahtevalo podatke o uporabnikih, med njimi tudi Slovenija

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 2. 09. 2013 | Avtor:

Slovenija je Facebooku poslala zahtevo za podatke osmih uporabnikov. Facebook je sporočil, da vsako zahtevo skrbno preuči in podatke posreduje le v primeru, če mu to res nalaga zakon.

Družbeno omrežje Facebook je na spletu objavilo podatke o zahtevah vladnih služb po svetu za posredovanje podatkov svojih uporabnikov. Skupaj je v prvih šestih mesecih letošnjega leta prejel za skoraj 38.000 uporabniških računov takšnih zahtev iz 74 držav. Skoraj polovica vseh zahtev prihaja iz ZDA, zanimivo pa je, da je za osem uporabniških računov zahteve poslala tudi Slovenija.

Poleg Slovenije je na seznamu tudi Hrvaška, ki je poslala zahtevi za dva uporabniška računa, prav toliko tudi Črna gora, Srbija je poslala eno zahtevo, 11 pa BiH. Poleg ZDA so v vrhu po zahtevah še Indija (4114), Velika Britanija (2337), Italija (2306), Nemčija (2068) in Francija (1598).

Facebook sporoča, da je skrbno preučil vsako zahtevo posebej in podatke posredoval le v primeru, da mu je to res nalagal zakon. Tako naj bi Sloveniji odgovoril na polovico zahtev.

Večina zahtev se sicer nanaša na kriminalna dejanja, vključno z ropi in ugrabitvami, v nekaterih primerih pa naj bi se zahteve nanašale na nacionalno varnost. A poročilo ne navaja posameznih kategorij zahtev.

Ob tem Facebook pojasnjuje, da vlade večinoma zahtevajo osnovne podatke, vključno z imenom in kdaj se je določena oseba pridružila omrežju. V nekaterih primerih pa oblasti zahtevajo IP-naslov, ki je vezan na lokacijo uporabnika ali konkretne vsebine, ki so jih uporabniki objavili.

“Kot smo v zadnjih tednih jasno poročali, imamo za obravnavo prejetih zahtev zelo striktne postopke,” je zapisal Colin Stretch, sicer glavni svetovalec. “Skrbno pregledamo vsako zahtevo, če izpolnjuje pravne pogoje in podrobno navedbo pravnih osnov za posredovanje podatkov,” je še dodal in pojasnil, da veliko število zahtev vrnejo pošiljatelju.

Facebook in druga podobna omrežja so bili na levi nogi ujeti junija, ko je britanski časopis The Guardian objavil podatke, da sodelujejo z ameriško Agencijo za nacionalno varnost (NSA) pri tajnem zbiranju podatkov o uporabnikih. Od takrat se družbena omrežja trudijo dokazati, da ni tako. Microsoft in Google sta prav tako objavila podatke o zahtevah, ki sta jih dobila, Facebook pa je še napovedal, da bo te podatke objavljal tudi v prihodnje.

Vir: 24ur


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt