O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Net Neutrality spet na uradu mobilnih operaterjev

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 16. 09. 2013 | Avtor:

Čeprav se je zdelo, da so Američani že uveljavili t.i. net neutrality princip, ki ponudnikom dostopa do spleta prepoveduje blokiranje oziroma prioritiziranje storitev in vsebine na svojih mrežah, se je pred sodiščem sedaj znašel predlog enega od ponudnikov dostopa do spleta, ki pravila spodbija.

Eden od največjih ponudnikov mobilnih storitev in dostopa do spleta Verizon namreč v svojem nasprotovanju zagovarja stališče, da zvezna komisija za telekomunikacije (FCC), ki stoji za principom net neutrality, ne more določati pravil delovanja zasebnih podjetij, kot je Verizon. “Določanje pravil delovanja posameznega ponudnika dostopa do spleta ni v obsegu zvezne komisije,” trdi pravnik Verizona, Helgi Walker.

Temu nasprotuje David Sohn iz Centra za demokracijo in tehnologijo (CDT), ki zvezno komisijo podpira. “Splet je splošno dobro in dopuščanje operaterjem, da sami določajo pomembnost posameznih vsebin oziroma storitev lahko katastrofalno vpliva na razvoj spletne ekonomije in spletnega okolja,” je oster.

Nihče si ne upa ugibati, kako se bo zadnji primer odvil pred sodnikom, analitiki pa ocenjujejo, da bo pritisk lobistov z obeh strani zelo velik.  Vseeno pa nasprotniki Verizon poudarjajo, da dostop do spleta ne bi smel biti ekskluzivna pravica ponudnikov dostopa.

“Zvezna komisija mora ponovno vzpostaviti svojo avtoriteto na področju spletne ekonomije in preprečiti, da bi ponudniki dostopa do spleta lahko vplivali na spletne vsebine,” vztraja Jennifer Yeh iz fundacije Free Press. “V nasprotnem primeru čaka splet usoda kabelske televizije, kjer so vsebine popolnoma pod nadzorom ponudnikov dostopa in uporabnik proti temu ne more nič,” še dodaja.

Vir: AFP


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt