O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Informacijski pooblaščenec in oglaševalci z dogovorom glede spletnih piškotkov

Kategorija: Slovenija | Datum objave: Monday, 7. 10. 2013 | Avtor:

Informacijski pooblaščenec in Slovenska oglaševalska zbornica (SOZ) sta dosegla dogovor glede uporabe piškotkov valutne raziskave MOSS, ki jo izvaja oglaševalska zbornica. Pooblaščenec je pred kratkim izdal mnenje, s katerim se ti štejejo za manj invazivne in jih je na podlagi domnevne privolitve mogoče naložiti že ob prvem obisku spletne strani. 

Meritev MOSS je bistvenega pomena za merjenje obiskanosti slovenskih spletnih strani, pravila glede piškotkov, ki so v veljavo stopila sredi junija, pa so zaradi prepovedi samodejnega nalaganja valutnih piškotkov močno vplivala na izmerjeno obiskanost spletnih strani.

Vsi upravljavci spletnih strani pravil sicer niso dosledno spoštovali, zato je pri izmerjeni obiskanosti v raziskavi prihajalo do bistvenih razhajanj.

Spletne strani časopisne hiše Delo so zabeležile enega večjih padcev – portalu delo.si se je v prvem polnem mesecu po uveljavitvi novih pravi izmerjeni doseg zmanjšal za skoraj 40 odstotkov.

Upravljavci osrednjih slovenskih spletnih strani so zato na informacijskega pooblaščenca naslovili predloge in natančnejše utemeljitve, kateri piškotki so nujno potrebni za delovanje njihovih spletnih strani in kateri niso.

Pooblaščenec je nato prejšnji teden izdal mnenje, v skladu s katerim so lahko valutni piškotki, če ti služijo izključno vrednotenju posameznih udeležencev medijskega trga, ne pa tudi za profiliranju uporabnikov, vedenjskemu oglaševanju, oz. podobnim ciljem, obravnavani kot manj invazivni.

Tako jih je v skladu z veljavnimi pravili dopustno uporabljati na enak način kot lastne analitične piškotke, torej na podlagi domnevne privolitve, piškotki pa so lahko naloženi že ob prvem obisku spletne strani.

Uporabnik mora biti o njihovem obstoju jasno obveščen

Kljub temu pa mora biti uporabnik o njihovem obstoju in namenu jasno obveščen, kjer je mogoče, pa je potrebno implementirati tudi dodatne varovalke, kot so anonimizacija IP-naslovov in pa kratek rok trajanja piškotka, opozarjajo v uradu pooblaščenca.

“Pooblaščenec pa na tej točki še enkrat opozarja, da morajo pogodbena določila med naročniki valutne raziskave in izvajalcem le temu strogo omejevati uporabo podatkov za njegove lastne namene, posebej za namen profiliranja uporabnikov, personaliziranega oglaševanja in podobno,” je zapisano v mnenju na spletni strani informacijskega pooblaščenca.

Ob tem pri pooblaščencu še opozarjajo, da mnenje glede piškotkov Google Analytics ostaja nespremenjeno, in sicer da je za njihovo uporabo še naprej treba pridobiti izrecno privolitev uporabnika.

Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar je konec avgusta napovedala, da bodo z oktobrom inšpektorji začeli nadzorovati in v primeru nespoštovanja zakonodaje z globami kaznovati tiste upravljavce slovenskih spletnih strani, ki ne bodo spoštovali pravil glede piškotkov. Kot so pojasnili v njenem uradu, se napoved nadzora nanaša na upravljavce največjih slovenskih medijskih spletnih strani.

Nadzor nad določbami zakona se že izvaja

Državni nadzorniki za varstvo osebnih podatkov so sicer že začeli z izvajanjem nadzora nad določbami zakona o elektronskih komunikacijah, ki urejajo piškotke, najprej pa so pod drobnogled vzeli spletne strani državnih organov.

Zaradi nepravilnosti so posredovali so pri spletnih straneh državnega sveta, ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ministrstva za finance ter vrhovnega sodišča, ki upravlja s spletnim mestom sodisce.si. Ti so po pozivu spletne strani uskladili z zakonodajo.

Državni nadzorniki so preverili tudi spletne strani Agencije za pošto in elektronske komunikacije, ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za kulturo, ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ministrstva za infrastrukturo in prostor, ministrstva za zdravje, ministrstva za pravosodje, ministrstva za obrambo in ministrstva za notranje zadeve, kjer pa nepravilnosti niso zaznali.

“Ogledi spletnih strani ostalih ministrstev še potekajo, večinoma pa zaradi enotne spletne podobe ministrstev večjih nepravilnosti tu ne pričakujemo,” so za STA zapisali pri pooblaščencu.

V teku so tudi inšpekcijski postopki zoper druge upravljavce, ki pa jih zaradi postopka še ne komentirajo. Pri pooblaščencu so do sredine septembra sicer prejel 27 prijav, ki se nanašajo na 122 upravljavcev spletnih strani.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt