O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sodišče v Strasbourgu: Spletni portal odgovoren za komentarje (anonimnih) uporabnikov

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 14. 10. 2013 | Avtor:

Evropsko sodišče za človekove pravice je potrdilo sodbo estonskega vrhovnega sodišča, ki je estonski spletni portal Delfi oglobilo zaradi žaljivih komentarjev pod enim od člankov. Sodba, ki sicer še ni pravnomočna, bi lahko postavila precedens, da so spletni portali civilno odgovorni za komentarje anonimnih uporabnikov.


Pravica svobode izražanja, tehnična in nevtralna vloga portala

Spletni portal, ki velja za enega največjih v baltski regiji, se je na strasbourško sodišče pritožil po tem, kot mu je estonsko sodišče naložilo kazen v višini okoli 320 evrov zaradi žaljivih komentarjev pod člankom o estonskem ladjarskem podjetju. Slednje se je namreč odločilo za tožbo proti portalu.

Portal se je pritožil na estonsko vrhovno sodišče in se skliceval na evropsko direktivo o elektronskem poslovanju, v skladu s katero naj bi bila njegova vloga zgolj tehnična in nevtralna. Sodišče je pritožbo zavrnilo, portal pa se je obrnil na sodišče za človekove pravice in se pri tem skliceval na pravico svobode izražanja.

Skrajno žaljivi komentarji

Sodišče je o primeru razsodilo prejšnji teden, ko so člani senata soglasno odločili, da spletnemu portalu ni bila kršena svoboda izražanja. Ob tem so med drugim navedli, da so bili komentarji skrajno žaljivi, da portal ni preprečil njihove objave, da je imel od njih korist, hkrati pa avtorjem dovoljeval anonimnost, ter da globa estonskega sodišča ni bila čezmerna.

Sodba sicer še ni pravnomočna, saj ima portal tri mesece časa, da se pritoži. Bi pa lahko vplivala na sodno prakso v drugih evropskih državah – v trenutni obliki bi namreč lahko pomenil, da so spletni portali odgovorni za vsebino komentarjev, še posebej, če gre za komentarje anonimnih ali neizsledljivih uporabnikov.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt