O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Ali zaradi blokade vlade trpijo obrambne sposobnosti?

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 14. 10. 2013 | Avtor:

Ameriška vlada je v t.i. “shutdown” stanju od prvega oktobra, strokovnjaki s področja kibernetske varnosti pa opozarjajo, da bi lahko to pomenilo višjo stopnjo ogroženosti na področju kibernetske varnosti, saj bi lahko v času vladnega mirovanja tuji nasprotniki to izkoristili v svojo prid.

Ameriška vojska se že tako ali tako sooča s finančnimi problemi in prerazporeditvijo sredstev znotraj ameriškega vladnega proračuna, strokovnjaki pa opozarjajo, da bi trenutno vladno mirovanje lahko še dodatno ogrozilo varovanje omrežij in kibernetskega vojskovanja.  Iz obrambnega ministrstva so sicer sporočili, da kritične točke omrežja niso ogrožene in da so ZDA še vedno pripravljene odgovoriti na kibernetske grožnje, a vseeno opozarjajo, da so morali začasno odpustiti večje število civilnega osebja.

Strokovnjaki se najbolj bojijo kraje programske opreme. “Z ukradeno programsko opremo lahko s pomočjo reverzibilnega inženiringa ustvarijo lastno programsko opremo za vzdrževanje svojega vojaškega programa,” opozarja Bob Gourley, urednik portala CTOVision.com in obrambni analitik.

V preteklosti so ZDA že zabeležile različne vdore, s pomočjo katerih so predvsem Rusi in Kitajci pridobili pomembne informacije, s pomočjo katerih so lahko izboljšali svoje vojaške sisteme. James Lewis, vodja programa za tehnologijo in javne politike pri organizaciji Center for Strategic and International Studies poudarja, da bi to v vojnem času pomenilo avtomatsko izgubo vojne. “Kraja podatkov in vdiranje v kibernetske sisteme je zelo blizu avtomatske predaje,” je še dodal.

Vir: MSNBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt