O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Nadzorni organi EU sprejeli enotno mnenje glede privolitev v rabo piškotkov

Kategorija: EU | Datum objave: Sunday, 20. 10. 2013 | Avtor:

Nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov iz vseh članic EU so objavili usklajeno mnenje glede privolitev v uporabo spletnih piškotkov. Ključne zahteve so, da mora biti uporabnik o piškotkih obveščen, da jih spletna stran lahko naloži šele po tem, ko uporabnik vanje privoli, ter da more biti privolitev aktivna in na podlagi svobodne izbire.

Kot so sporočili iz urada informacijskega pooblaščenca, so se v Sloveniji vse od sprejetja nove zakonodaje v začetku letošnjega leta pojavljale različne interpretacije pravil. Vzniknili pa so tudi različni načini pridobivanja privolitve, predvsem pa se je pojavljalo veliko špekulacij o tem, da so pravila v različnih državah članicah različna in ponekod milejša.

Nadzorni organi za varstvo osebnih podatkov so z namenom poenotenja interpretacij in večje jasnosti pravil zato objavili usklajeno mnenje, kakšna naj bo privolitev v piškotke, da bo veljavna v državah članicah EU. Direktiva, ki piškotke ureja, namreč velja enako v vseh državah članicah EU.

V dokumentu, nadzorni organi ugotavljajo, da mora biti veljavna privolitev nedvoumna. Kot so zapisali pri pooblaščencu, v praksi to pomeni, da mora spletna stran, ki uporablja piškotke, zagotoviti, da je uporabnik o piškotkih jasno in vidno obveščen ob vstopu na spletno stran.
Podrobnejši seznam

Uporabniku mora biti na voljo tudi podrobnejši seznam vseh piškotkov, obveščen pa mora biti tudi o tem, na kakšen način lahko poda privolitev oz. zavrne piškotke.

Spletna stran mora zagotoviti tudi, da piškotki niso naloženi, preden uporabnik vanje ne privoli. Izjema so piškotki, ki so nujno potrebni, da spletna stran deluje ali da uporabnik dobi storitev, ki jo je izrecno zahteval.

Velja tudi, da mora uporabnik na piškotke privoliti z aktivnim dejanjem. To je lahko klik na gumb, povezavo ali okence, lahko pa je tudi katero koli drugo aktivno vedenje uporabnika, iz katerega je mogoče nedvoumno sklepati, da pomeni privolitev. Uporabnik mora biti jasno obveščen, kakšno njegovo aktivno vedenje bo za upravljavca spletne strani pomenilo privolitev.

Kot pojasnjujejo, je aktivno vedenje tisto, ki temelji na sledljivi zahtevi uporabnika do spletne strani. “Če uporabnik ob vhodu na spletno stran ne izvede nobene aktivnosti v tem smislu, tega ni mogoče interpretirati kot privolitev,” pojasnjujejo pri pooblaščencu.

Uporabnik mora imeti tudi možnost svobodne izbire pri privolitvi v uporabo piškotkov, ki niso potrebni v zvezi z zagotavljanjem same storitve, ki jo spletna stran ponuja, in ponujajo le dodatne prednosti upravljavcu spletne strani.

“Spletne strani naj bi se izogibale rešitvam, pri katerih uporabnik lahko privoli le v vse piškotke, ne glede na to, ali so za zagotavljanje storitve res potrebni, ter ponudile uporabnikom možnost izbire pri različnih kategorijah piškotkov,” so zapisali pri pooblaščencu, ob tem pa poudarjajo, da je možnost izbire treba ponuditi še posebej pri sledilnih piškotkih, ki pomenijo največji poseg v zasebnost posameznikov.

Nova pravila o piškotkih so v Sloveniji stopila v veljavo 15. junija, uvedel pa jih je prenovljeni zakon o elektronskih komunikacijah. Ta je stopil v veljavo v začetku letošnjega leta.

Vir: Dnevnik


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt