O portalu    Avtorji    Kontakt


 

EU združeno ogorčena nad ameriškim prisluškovanjem

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 28. 10. 2013 | Avtor:

Voditelji članic Evropske unije so v skupni izjavi, tako kot pred tem francoski predsednik François Hollande in nemška kanclerka Angela Merkel, obsodili vohunjenje med prijateljskimi državami. Britanski časnik Guardian pa medtem poroča o novem razkritju, za katerega so poskrbeli dokumenti Edwarda Snowdna – ZDA so prisluškovale najmanj 35 svetovnim voditeljem.

Predstavniki 28 evropskih držav so v izjavi zapisali, da so razpravljali o spornem ameriškem prisluškovanju in zaskrbljenosti, ki jo je med državljani EU povzročilo razkritje. Poudarili so, da je zbiranje obveščevalnih podatkov nujni element boja proti terorizmu. »To velja tako za odnose med evropskimi državami kot odnose z ZDA. Pomanjkanje zaupanja na tem področju pa bi lahko vplivalo na sicer nujno potrebno sodelovanje pri zbiranju podatkov,« so zapisali v izjavi za javnost.

Evropski voditelji so poleg tega podprli dogovor Hollanda in Merklove, ki bosta zahtevala, da Washington pristane na nova pravila vohunjenja. Pariz in Berlin bosta namreč poskušala do konca leta z ZDA doseči dogovor o zbiranju obveščevalnih informacij med zavezniki. Kot je povedal predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, se jima lahko pri tej nameri pridružijo tudi druge države.

Na zadnja razkritja o delovanju ameriške Državne varnostne agencije (NSA) sicer odzval tudi francoski predsednik. »Na kocki so naši odnosi z ZDA. Zaradi zadnjih dogodkov se ne bi smeli spremeniti. A zaupanje je treba povrniti in okrepiti,« je dejal. »Postalo je jasno, da se mora v prihodnosti nekaj spremeniti, bistveno spremeniti,« pa je dodala nemška kanclerka. »Vse napore bomo do konca leta namenili skupnemu razumevanju sodelovanja med nemškimi in ameriškimi obveščevalnimi agencijami ter francoskimi in ameriškimi agencijami. Sestavili bomo okvir, znotraj katerega bomo sodelovali,« je še dodala.

V ZDA po odgovore delegacija EP

V Washington bo odpotovala delegacija članov odbora za civilne svoboščine evropskega parlamenta, ki bo zahtevala odgovore na najnovejšo vohunsko afero, poroča agencija Reuters. Devetčlanska delegacija se bo sestala z višjimi predstavniki ameriške vlade in obveščevalnih služb ter po besedah vodje komisije, britanskega poslanca Clauda Moraesa, zbrala vse relevantne informacije in dokaze.

Evropski parlament je sicer že pred tem odprl preiskavo o vplivu razkritih dokumentov na Evropo. Poleg tega se je zavzel za strožja pravila varovanja podatkov in prekinitev večjih dogovorov o transatlantskem izmenjevanju informacij.

Tajni dokumenti, ki jih je iz NSA odtujil Edward Snowden, so v preteklih mesecih dodobra zamajali meddržavni odnose. Zaradi njih proti ZDA s še večjim nezaupanjem zrejo številne latinskoameriške države, obrvi pa dvigujejo tudi članice EU.

Guardian razkril novo afero

Britanski časnik Guardian pa je v luči razburjenja zaradi prisluškovanja nemški kanclerki objavil nov dokument, ki razkriva, da so ZDA leta 2006 prisluškovale najmanj 35 svetovnim voditeljem. Katerim, iz dokumenta ni razvidno, je pa jasno, da so njihove telefonske številke priskrbeli visoki ameriški uradniki. V dokumentu navajajo zgled uradnika, ki je agenciji priskrbel kar 200 telefonskih številk.

Vir: Delo.si


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt