O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Twitter utrjuje svoje omrežje pred vladnimi vohljači

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 25. 11. 2013 | Avtor:

Twitter je napovedal, da bo svoje omrežje dodatno utrdil z novim sistemom za varovanje komunikacije, Perfect Forward Secrecy. Za ta korak se je podobno kot Google, Facebook in Mozilla odločil zaradi vedno večjih pritiskov javnost in vedno večjega števila vladnih vohljačev.

Eric Snowden je v razkritih dokumentih namreč pojasnil, da svetovne vlade (Amerika, Severna Koreja, Iran, Kitajska) zbira vedno več zaščitenih komunikacij in jih kasneje dešifrira s pomočjo svojih varnostnih služb oziroma s pomočjo sodnega naloga, s katerim dobijo dostop do zasebnega SSL ključa.

Perfect Forward Secrecy pa uporabnikom omogoča, da četudi tretje osebe dobijo dostop do zasebnega ključa, odklepanje pretekle komunikacije ni več mogoče. Vsaka seja je namreč zakodirana z edinstvenim ključem, ki se po zaključku seje (uporabnik se odjavi oziroma ugasne računalnik) izbriše in ga ni več mogoče povrniti.

Tudi Yahoo! je napovedal, da bo podoben sistem uvedel prihodnje leto, so pa kritiki pripomnili, da se Twitter za dodatno varovanje zasebnosti komunikacije do Snowdnovih razkritij ni pretirano zanimal in da so ga šele pritisk javnost in dokumenti pripravili do spremembe stališča. ”

Vir: NYT


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt