O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Vietnam z ostrimi ukrepi nad spletne komentatorje

Kategorija: Azija | Datum objave: Monday, 2. 12. 2013 | Avtor:

Vietnam se bo s koncem leta pridružil ostalim represivnim državam, ki z zapornimi in finančnimi kaznimi regulirajo komunikacijo na družabnem spletu. Uvedel je namreč zakonodajo, ki predvideva visoke finančne kazni za protivladno komentiranje na družabnem spletu, v členih pa je mogoče zaslediti tudi omembo zaporne kazni.

Finančne kazni za širjenje neprimernih komentarjev o politični eliti dosegajo tudi zneske do 4500 evrov, zakon pa ni jasen o vsebini komentarjev, saj omenja samo protivladno propagando in reakcionarsko ideologijo. Vietnamska vlada je bila tudi v preteklosti znana po močni spletni cenzuri, kritiki pa opozarjajo, da se je v zadnjih štirih letih stanje zelo poslabšalo.

“Vietnam se zelo hitro spreminja v enega največjih zaporov za aktiviste, ki zagovarjajo človekove pravice,” so v izjavi za javnost opozorili pri Amnesty International, “in vladno dušenje svobode govore se mora nehati!”

Tudi Novinarji brez meja so Vietnam večkrat zapored uvrstili na seznam Sovražnikov interneta, v zadnjem poročilu, ki je bilo objavljeno marca letos, pa so vietnamsko vlado označili za eno najbolj represivnih na svetu, vietnamski nadzor spleta pa za enega najbolj popolnih.

Vir: CNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt