O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kako je srednješolski učitelj politiko spremenil v igro

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 10. 02. 2014 | Avtor:

Zaradi inovativne didaktične igre Fantasy Geopolitics je med učenci srednjih šol v ameriški zvezni državi Minnesota zelo naraslo zanimanje za aktualne dogodke v svetu.

Eric Nelson, učitelj družboslovnih predmetov na srednji šoli North Lakes v ameriškem mestu Forest Lake, pri svojih dijakih nižjih letnikov na začetku šolskega leta nikakor ni mogel vzbuditi zanimanja za dogajanje na področjih svetovne politike in gospodarstva. “Povprečen petnajstletnik je bil v učilnici videti kot zombi,” je otopelost učencev ponazoril Nelson.

Rešitev je našel med rutinskim upravljanjem svoje virtualne ekipe ameriškega nogometa v menedžerski športni spletni igri Fantasy Football NFL. “Med preverjanjem statistik svojih nogometašev sem pomislil, da sem se med igranjem FF o ameriškem nogometu pravzaprav naučil ogromno. Kaj bi bilo, če bi Fantasy Football spojil z Združenimi narodi (ZN)?” Rodila se je Fantasy Geopolitics.

Igrifikacija politike
Premisa igre je preprosta – vsak igralec z zemljevida sveta izbere zvezo treh držav in s pomočjo spletne strani, ki jo je posebej za Fantasy Geopolitics ustvaril Nelson, sledi omembam katerekoli izmed držav v medijih (učencem sta zaradi zaradi prepogostega pojavljanja v novicah nedostopni le ZDA in Kitajska). Za vsako posamezno objavo, ki je povezana s političnim dogajanjem, gospodarstvom, kroniko in vojaškimi konflikti, je njegova zveza nagrajena z eno točko.

“Prav neverjetno je, kako hitro so se učenci ogreli za Fantasy Geopolitics. K iskanju informacij o dogajanju v svetu jih je sprva sicer bolj kot lastno zanimanje pritegnil tekmovalni vidik – čeprav se med poukom zdaj bolj dražijo bolj kot kdajkoli prej, jih udrihanje drug po drugem pravzaprav spodbuja k nadaljnjemu učenju,” je zadovoljen Nelson.

Evolucija šolstva?
Fantasy Geopolitics se je hitro razširila po srednjih šolah ameriške zvezne države Minnesota, Eric Nelson pa je glas o didaktični igri pod okriljem organizacije 4.0 Schools’, ki si prizadeva inovirati in modernizirati obstoječe učne procese, ponesel tudi na ameriški jug (New Orleans) in zahod (Los Angeles).

Učitelj želi Fantasy Geopolitics s poglobljeno igralno mehaniko sicer ponuditi tudi širši javnosti, podporo med drugim išče na Kickstarterju.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt