O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Bo Merklova postavila nov internet?

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 02. 2014 | Avtor:

Vedno več je pobud o vzpostavitvi novega svetovnega spleta, ki bi zaobšel Združene države Amerike in jim tako otežil vohunjenje oziroma nadzor komunikacij. Poleg Brazilcev tokrat svojo idejo predstavlja nemška kanclerka Merkel.

Angela Merkel še vedno ne more pozabiti vohunskega škandala, v katerem se je izkazalo, da so ameriški zavezniki vohunili tudi za svojimi evropskimi kolegi. To jim je v veliki meri uspevalo tudi zato, ker velika večina spletnih komunikacij še vedno potuje prek Združenih držav Amerike, ki tako lahko prestrezajo in nadzorujejo vsebino.

Podobno kot Brazilci je tudi Merklova razgrnila načrte, s katerimi upa na vzpostavitev evropske komunikacijske mreže, ki bi se izognila Združenim državam Amerike in jim tako otežila vohunjenje za podatki, ki bi se pretakali po njen. Ta teden naj bi se Merklova dobila tudi s svojimi francoskimi kolegi in jih povabila k sodelovanju.

Viri znotraj francoske vlade poročajo, da so Francozi navdušeni nad nemško pobudo in da bodo zelo verjetno Merklovo podprli pri ustvarjanju novega interneta. Zasebnost komunikacije je namreč v evropskih državah veliko bolj občutljiva tema kot v ZDA, pobude za dogovor med obemi entitetami pa so bile dosedaj neuspešne.nt but without success.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt