O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropsko sodišče: Spletne povezave niso zločin!

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 02. 2014 | Avtor:

Uredniki spletišč lahko brez dovoljenja avtorja vsebin vzpostavljajo hipertekstualne povezave do vsebin, objavljenih na spletu. Sodišče je o tem bizarnem vprašanju moralo odločati, ko so se na Švedskem sprli novinarji in spletnim agregatom, ki je na svojem spletišču objavljal povezave do novic.

V svoji odločitvi je sodišče zapisalo, da je vzpostavljanje hipertekstualnih povezav med vsebinami, ki na spletu niso zaščitene z geslom oziroma dostopne proti plačilu, dovoljeno in avtorji povezav s tem ne kršijo avtorskega prava. Švedski novinarji so namreč trdili, da so uredniki spletišča povezave do njihovih člankov objavljali, ne da bi jih o tem obvestili oziroma brez njihovega dovoljenja.

Švedska sodišča so jih zavrnila, zato so se odpravili na evropsko inštanco, ki naj bi presodila, ali je bila v tem primeru kršena avtorska zakonodaja. Sodišče je poudarilo, “da lahko lastnik spletnega mesta brez dovoljenja oziroma obvestila avtorjem vsebin preusmerja spletne uporabnike na vsebino, objavljeno na drugih spletiščih.”

Spletni aktivisti in teoretiki so si ob sodbi oddahnili, saj bi drugačna odločitev grozila trenutnemu načinu delovanja svetovnega spleta, ki v veliki meri temelji ravno na vzpostavljanju povezav med različnimi spletišči.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt