O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Mož, ki lahko izklopi internet

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 24. 03. 2014 | Avtor:

Paul Klane je eden najmogočnejših posameznikov na svetu. Britanec je namreč lastnik ključa, s katerim lahko v sodelovanju z elitno peščico imetnikov podobnih ključev poskrbi za popoln internetni mrk.

liši se kot scenarij tehnološkega trilerja, a je povsem res – ameriška organizacija ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers oziroma Mednarodna organizacija za dodeljevanje internetnih domen) je za varuhe svetovnega spleta skrbno izbrala nekaj Zemljanov in vsakemu podelila unikatno pametno kartico.

Ta v kombinaciji s trinajsterico preostalih tvori glavni ključ, ki lahko v primeru svetovne internetne krize ali celo kibernetskega spopada za zaščito vladnih in bančnih ustanov ter gospodarskih multinacionalk izklopi oziroma ponastavi globalno medmrežje.

Eden od članov elitne skupine je britanski podjetnik in oče dveh otrok Paul Klane, ki pravi, da se imetniki kartic (svojo je spravil v vodotesno plastično vrečko) v ZDA srečajo štirikrat letno, posameznim izbrancem pa naj bi organizacija ICANN mesto med najpomembnejšimi osebami na svetu zagotovila na podlagi njihovega geografskega položaja (oziroma države bivanja) in strokovnega znanja.

Klane ni edini t. i. kriptovaruh interneta, ki je stopil pred medije – to je storila tudi švedinja Anne-Marie Eklund Löwinder. Identitete ducata preostalih ostajajo neznane in morda je celo bolje tako – zadnje, kar bi uporabniki interneta želeli, je to, da se do neprecenljivih ključev dokoplje nepridiprav z načrtom.

Vir: SiOL


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt