O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Brazilija: Predlog zakona o spletu na dobri poti

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 31. 03. 2014 | Avtor:

Predlog zakona, s katerim Brazilci želijo revolucionarno spremeniti uporabno spletnih tehnologij, je na dobri poti, saj so ga prejšnji teden potrdili tudi v brazilskem državnem zboru.

T.i. Marco Civil bi zaščitil svobodo izražanja na spletu, pravico do zasebnosti in princip mrežne nevtralnosti. Preden predlog zakona dokončno postane veljaven, ga morajo potrditi še v brazilskem senatu. Podporniki zakona so zaenkrat zadovoljni z razpletom, saj predlog zakona podpirajo že od leta 2009, ko so ga prvič predložili oblastem.

Pri oblikovanju so sodelovali tako uporabniki kot tudi pravni strokovnjaki in komunikologi ter predstavniki brazilskih telekomov. Najpomembnejši del je zagotovo varovanje spletne nevtralnosti, ki od ponudnikov dostopa do spleta zahteva enakovredno obravnavo vseh vsebin, ki se pretakajo po mreži in ne dovoljuje prioritiziranje prometa.

Predlog zakona je pozdravil tudi Sir Tim Berners Lee, ki meni, da “bo zakon začel novo obdobje spletne komunikacije, kjer bodo pravice uporabnikov zaščitene z zakonom.”

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt