O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Google: Vladni zahtevki po podatkih grejo v nebo

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 31. 03. 2014 | Avtor:

Google je v svojem letnem poročilu o vladnih zahtevkih po podatkih na njegovih strežnikih pojasnil, da se je v štirih letih število zahtevkov povečalo za več kot sto odstotkov. Glavni krivec je veliko število uporabnikov, a predstavniki pojasnjujejo, da so se tudi svetovne vlade navadile na to prakso.

Navečje število zahtevkov še vedno prihaja iz ZDA, čeprav med zahtevke niso vključeni primeri nadzora s strani NSA. Google poročilo o zahtevkih objavlja dvakrat letno od leta 2009, hkrati pa poziva vlade k ureditvi tega področja. V povprečju Google odobri več kot šestdeset odstotkov vseh zahtevkov po dostopu do podatkov s strani državne vlade.

“Zavračamo predvsem zahtevke, ki zahtevajo veliko število uporabniških podatkov brez jasne obrazložitve,” je v izjavi za javnost pojasnil Richard Salgado, predstavnik podjetja Google. “Vseeno pa je zelo pomembno, da imajo države v zakonodajah člene, ki vladam preprečujejo ravno take zahtevke,” je še dodal.

V ločeni izjavi za javnost so Googlovi strokovnjaki pojasnili, da se povečuje tudi pritisk na novinarje in medijske delavce, saj so pri 21 od 25 največjih svetovnih medijskih organizacij zabeležili vdore v račune, primere lovljenja podatkov in drugih oblik digitalnega nadzora.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt