O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropski parlament potrdil konec mobilnega gostovanja in nevtralnost interneta

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 7. 04. 2014 | Avtor:

Evropski parlament je prejšnji teden potrdil ukinitev mobilnega gostovanja v EU, ki bo začela veljati najkasneje 15. decembra prihodnje leto. Kot smo poročali že februarja, gre za obširnejši paket reform evropskih telekomunikacijskih operaterjev, ki v Evropi trenutno vsak obdelujejo svoj vrtiček na zelo fragmentiranem trgu.

Ker to niža konkurenčnost celotne Evrope, je Evropska komisija že lani sprožila postopke za uvedbo enotne tarife za telefonske pogovore znotraj EU.

Sedaj je paket reform potrdil tudi Evropski parlament, kar pa še ne pomeni, da bo začel veljati. Potrditi ga mora še Svet EU, kar pa bržkone ne bo problem zaradi visoke stopnje podpore v Parlamentu. Tam je za glasovalo 534 poslancev, proti pa jih je bilo le 25.

Evropska komisarka za digitalno agendo Neelie Kroes dodaja, da “so uporabniki naveličani oderuških tarif pri glasovanju”, zato je bil skrajni čas za spremembe. Po ocenah Evropske komisije kar 94 odstotkov Evropejcev v tujini spremeni svoje telefonske navade in omeji uporabo telefona zaradi visokih cen gostovanja.

Poleg odprave gostovanja je pomembna novost, ki jo uvajajo, še uzakonitev internetne nevtralnosti. Parlament je sprejel tako imenovano nizozemsko različico, ki je še strožja od prvotnega predloga. Ponudniki dostopa do interneta in infrastrukture ne bodo smeli diskriminirati storitev na podlagi pasovne širine, ki jo posamezna zahteva.

To je ravno nasprotno kot v ZDA, kjer mora, recimo, Netflix dodatno plačevati, da njegov promet – ki obsega več kot četrtino vsega prometa – potuje brez zastojev. Prav tako mobilni operaterji in ISP-ji ne bodo smeli blokirati storitev, kot sta WhatsApp ali Viber, ki konkurirata s storitvami, ki jih ponujajo sami. Nevtralnost interneta imata v EU v svoji zakonodaji že Nizozemska in Slovenija.

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt