O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Sodišče EU prepovedalo zaračunavanje nadomestila za piratstvo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 14. 04. 2014 | Avtor:

Sodišče EU je razsodilo, da se nadomestila za privatno in drugo lastno reproduciranje ne sme zaračunavati tudi za nezakonito rabo del, se pravi, kot neke sorte nadomestilo za piratstvo.

Kot vemo, imamo uporabniki avtorskih del določene pravice proste uporabe, med njimi tudi pravico, da iz že zakonito kupljene kopije avtorskega dela, npr. DVD-ja, glasbenega CD-ja ali e-knjige naredimo še eno ali dve dodatni kopiji, če nam to pač paše (npr. za predvajanje na računalniku, na ipodu, v avtu). Dokler to kopijo držimo zase in za svoje bližnje, je to naša pravica.

No, vsaj napol, ker se za tovrstno rabo zaračunava določeno nadomestilo, in sicer kar ob uvozu oz. prvi prodaji pomnilniških medijev in naprav za kopiranje. Zneski za to so določeni in prijetno nizki; in taki tudi morajo ostati, pravi sodišče. Posledično se moti nizozemska kolektivka, ki si je želela izboriti nesorazmerno visoko povišanje, ki bi “pokrilo tudi rabo nosilcev za piratiziranje”, se pravi, izdelavo in distribucijo nezakonitih kopij.

Tisto je namreč civilni delikt oz. kaznivo dejanje (če je), in naj se sankcionira kot tako – pravnih sredstev bližnjic je za imetnike avtorskih pravic v zakonodaji EU več kot dovolj, tudi brez ACTE. Tako ni potrebe in v skladu z zakonodajo EU, da bi morali vsi potrošniki plačevati za grehe nekaterih, pa bodisi pri nakupu mobilnih telefon in SD kartic ali pa kar pri plačilu računa za internet, kot smo tudi že slišali.

Kakšne so posledice za nas? Nadomestilo se trenutno zbira, a ne razdeljuje, ker se slovenske kolektivne organizacije ne znajo zmeniti za kolektiven nastop, kar od njih zahteva Urad RS za intelektualno lastnino. Do nadomestila so namreč upravičeni vsi deležniki po ZASP-u – avtorji, izvajalci, založniki, filmski producenti, idr, te pa pri nas zastopajo različne kolektivke, in ne bi bilo prav, da cel posel dobi samo ena (beri, ne morejo se zmeniti, kdo bo to tehnično izvedel in pobral večino deleža, ki gre za stroške, tj. ~20% zbranega denarja).

Vir: Slo-tech


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt