O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Europol z novo ekipo za kibernetski kriminal

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 8. 09. 2014 | Avtor:

Strokovnjaki s področja kibernetskega kriminala z vsega sveta so se pod okriljem Europola združili v novo enoto J-CAT (Joint Cybercrime Action Taskforce), ki se bo ukvarjala z vedno večjo grožnjo kibernetskega kriminala.

V enoti so trenutno strokovnjaki iz Avstrije, Kanade, Kolumbije, Nemčije, Francije, Italije, Nizozemske, Španije, Velike Britanije in ZDA, ki skupaj sodelujejo v polletnem pilotskem projektu, s katerim bodo preverili zmožnosti delovanja te enote. Enota bo raziskovala grožnje informacijske družbe od kraj osebnih podatkov, zlonamerne kode in ostalih oblik kibernetskega kriminala.

Enota bo imela svoje prostore v Haagu, v prvi fazi pa bodo zbirali poročila o različnih grožnjah, na podlagi katerih se bodo odločili, s katerimi grožnjami se bodo ukvarjali najprej. “Enotin cilj je povečanje števila aretacij kibernetskih kriminalcev,” je poudaril Troels Oerting, vodja evropskega centra za kibernetski kriminal (EC3).

Enoti dela ne bo zmanjkalo tako zlahka. Nedavne preiskave zlonamerne kode Cryptolocker in Gameover Zeus so pokazale, da imajo organi pregona največje težave z ruskimi zločinci, saj EU z določenimi državami še ni sklenila sporazuma o izmenjavi. “Na svetu je še veliko držav, kjer se lahko nepridipravi skrijejo, ki nimajo organov pregona za tak tip zločino oziroma zaradi korupcije raje gledajo stran,” opozarja Brian Honan, vodja irske enote za boj proti kibernetskemu kriminalu.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt