O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Tim Berners-Lee: Spletno zasebnost je potrebno uzakoniti!

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 29. 09. 2014 | Avtor:

Oče svetovnega spleta se je v javnosti spet oglasil s pozivom po varovanju komunikacijske in spletne zasebnosti. Tokrat predlaga t.i. magno carto pravic, s katero bi pravice posameznikov na spletu varovali pred korporacijami in političnimi entitetami tega sveta.

Tim Berners-Lee opozarja, da “ima podjetje oziroma vlada, ki upravlja z vašim dostopom do spleta veliko vpliva na vaše življenje,” in dodaja, “da lahko zaradi mehke cenzure dostopa do posameznih vsebin na spletu razvijemo delno slepoto in izgubimo pregled nad celotno sliko.”

Oče svetovnega spleta zato predlaga oblikovanje zakonodaje, s katero bi posamezniku zagotovili varovanje podatkov in neomejen do vsebin na internetu. “Spletne komunikacije so bile v nedavni preteklosti večkrat zlorabljene s strani oblasti in čas je, da temu rečemo ne in zahtevamo resnično svoboden splet,” poudarja Berners-Lee in dodaja, da “cenzura spleta ni dopustna, saj moramo splet obdržati kot resnično nevtralen medij brez cenzure.”

Na kritike glede kriminalnih aktivnosti, ki se dogajajo na spletu, pa Tim odgovarja, da “narava spleta ne spreminja naravo dejanj, ki jih posamezniki počnejo na spletu. Če je bilo nekaj ilegalno pred dobo spletnih komunikacij, je ilegalno tudi na spletu.”

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt