O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Odprti podatki: Stanje na cestah za izboljšave na njih

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 6. 10. 2014 | Avtor:

Podjetje Waze uporabnikom omogoča javljanje stanja na cestah in njihove ugotovitve sporoča drugim uporabnikom, ki so vključeni v omrežje. Sedaj jih bo delil še z oblastmi – z jasnim namenom: izboljšati stanje na cestah.

Aplikacija Waze uporabniku omogoča, da med vožnjo na varen način sporoči neprijetnosti posameznega cestnega odseka (zastoji, poškodovano cestišče…). Sistem jih nato pošlje vsem ostalim uporabnikom tega sistema in na tak način omogoča hitro in enostavno javljanje težav na poti.

V sistem je trenutno vključenih več kot petdeset milijonov uporabnikov iz celega sveta, podjetje pa je sedaj napovedalo sodelovanje z oblastmi nekaterih svetovnih držav, ki jim bo pod posebnimi pogoji dovolilo dostopati do teh podatkov. S tem bodo države dobile podatke o stanju na svojih cestah, Waze pa bo v zameno dobil državne podatke o načrtih izboljšav cestišč, o katerih bo nato hitreje lahko obveščal svoje uporabnike.

Trenutno so v program vključene ZDA, Izrael, Indonezija, Brazilija, Španija in Costa Rica.

V izjavi za javnost so predstavniki podjetja Waze sporočili, da bodo podatki anonimizirani in ne bodo obsegali identifikacije ter trenutne lokacije posameznega uporabnika, temveč samo lokacijo posameznega sporočila o stanju na cestah.

Vir: ZDNet


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt