O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Britanski mobilni operaterji avtomatsko obveščajo policijo

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 13. 10. 2014 | Avtor:

Trije od štirih največjih britanskih mobilnih operaterjev podatke o svojih uporabnikih s policijo deli avtomatsko, brez posebnih zahtevkov. Do te ugotovitve so se dokopali novinarji časopisne hiše Guardian, ki še poudarjajo, da se trenutna vlada Velike Britanije s tem strinja, saj naj bi jim to pomagalo pri boju s terorizmom.

Operaterji Vodafone, EE in Three podatke s policijo delijo s pomočjo avtomatskega sistema, s katerim je dostop do podatkov “enostaven kot dvig denarja na bankomatu,” pojasnjuje Eric King, direktor nevladne organizacije Privacy International.

Čeprav oblasti zagotavljajo, da bodo podatke pridobivale samo na podlagi zahtevkov in brez želje po ustvarjanju baze podatkov, kjer se bo znašla večina uporabnikov, King dvomi, da je temu tako. “Če operaterji podatke oblastem dostavljajo z avtomatskim sistemom, je zelo verjetno, da zahtevkov ne preverjajo individualno,” sklepa King.

Zakonska podlaga za tak sistem se skriva v zakonu Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA), ki so ga Britanci uvedli zaradi boja proti terorizmu. Sistem legalizira zbiranje prometnih podatkov mobilnih operaterjev in dostavo do vladnih služb, zaradi avtomatizacije brez poseganja človeškega faktorja pa izmenjava poteka izredno hitro in brez nadzora.

Vir: Guardian


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt