O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Italija: Z brezplačnim odprtim brezžičnim dostopom do manjše digitalne ločnice

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 27. 10. 2014 | Avtor:

Italijanske oblasti so se odločile za predlog vzpostavitve brezplačnega brezžičnega javnega omrežja na več kot tisočih javnih mestih po celotni Italiji, s katerim naj bi zmanjšali digitalni korak v državi.

Načrt vključuje omreženje nakupovalnih središč, taksijev, letališč, sodišč in ostalih javnih prostorov, kjer bodo lahko obiskovalci uporabljali brezplačno in nezaščitno brezžično omrežje. Oblasti upajo, da bodo s tem zmanjšale digitalno ločnico, ki obstaja v Italiji in spodbudile razvoj e-upravnih storitev ter digitalne ekonomije.

“Stanje v Italiji je na tem področju res porazno,” je priznal eden od pobudnikov predloga in poslanec vladajoče Demokratične stranke, Sergio Boccadutri, ki ocenjuje, da bo imel brezplačen dostop velik vpliv na kulturni in ekonomski razvoj regije. Predlog predvideva pet milijonov evrov vreden proračun, s katerim bodo v treh letih vzpostavili omrežje in plačali izvajalce. Predlagatelji upajo, da bodo v parlamentu o predlogu odločali že leta 2015.

Po raziskavah milanske univerze je eden največjih težav pri večji penetraciji spletnega dostopa v Italiji prav nizka penetracija in visoki stroški dostopa. Možnost povezave s spletom, ki je višja od 30 megabitov na sekundo ima v Italiji namreč samo en odstotek prebivalstva, medtem ko je povprečje v EU šest odstotkov.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt