O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Evropska komisija ustanavlja novo telo podatkovnih regulatorjev

Kategorija: EU | Datum objave: Monday, 17. 11. 2014 | Avtor:

Evropska komisija ustanavlja novo telo podatkovnih regulatorjev, ki bi lahko sprejemali zavezujoče odločitve v meddržavnih sporih na področju zlorabe osebnih podatkov posameznika.

Trenutni mehanizem za razreševanje sporov pri zlorabah osebnih podatkov državljanov Evropske unije namreč predvideva razreševanje sporov v državah, kjer imajo podjetja-kršitelji sedež in ne v državi, kjer se je zloraba podatkov uporabnika dejansko zgodila.

Sedaj pa Italija, ki je trenutno predsedujoča Evropski uniji, razvija predlog, ki bi regulatorjem omogočal, da se v spore vključijo prej in ne glede na lokacijo zlorabe. Čeprav vlade predlog pozdravljajo, pa se že pojavljajo kritike, da bi uvedba preveč zakomplicirala nadzor in povzročila zmedo med regulatorji. Hkrati bi lahko v istem sporu sodišča v različnih državah razsojala drugače in tako še povečevala zmedo.

A podporniki predloga opozarjajo, da se morajo trenutno podjetja ukvarjati z 28 različnimi zakonodajami in regulatorji in da bi novi predlog olajšal poslovanje ter poenotil nastop na različnih trgih. Predlog bo pred ministre prišel v začetku decembra letošnjega leta – če ga bodo podprli, bi zakonodajo lahko dobili že do konca leta 2015.

Vir: Reuters


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt