O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Združeni narodi: Države morajo varovati pravico do zasebnosti svojih državljanov

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 1. 12. 2014 | Avtor:

Združeni narodi so potrdili resolucijo, s katero nagovarjajo vse svetovne države, naj poskrbijo za varovanje digitalne zasebnosti svojih državljanov in jim pomagajo pri odpravljanju posledic zlorabe te zasebnosti.

Čeprav resolucija ni zakonsko obvezna, kaže na povečano pozornost mednarodne javnosti glede spletne zasebnosti, ki jo Združeni narodi razumejo kot eno izmed človekovih pravic. O njej niso glasovali, temveč je bila resolucija sprejeta s konsenzom v odboru za človekove pravice.

Državi pobudnici sta bili Brazilija in Nemčija, ki sta v nedavnem škandalu z razkritji Edwarda Snowdena utrpeli največjo škodo in se postavili nasproti Združenim državam Amerike. “Brez mehanizmov nadzora in nadziranja se bomo spremenili v orveliansko državo, kjer bodo državljani nadzirani na vsekm koraku, ker bi to mogoče lahko preprečilo zločin,” je bil kritičen nemški ambasador ZN, Harald Braun.

Resolucijo je podprlo 65 držav, med njimi pa ni bilo Združenih držav Amerike, Velike Britanije, Avstralije, Kanade in Nove Zelandije. Vsebinsko je resolucija podobna tisti, ki jo je lansko leto sprejela generalna skupščina ZN, vseeno pa so v letošnji resoluciji izpustili omembo zasebnih podjetij, na katere ZN nimajo neposrednega vpliva.

Poleg tega se nova resolucija dotika tudi zbiranja metapodatkov in ne samo zbiranja dejanske vsebine pogovorov. Medapodatki namreč poleg vsebine vključujejo tudi datume sporočila, dolžino telefonskega klica in drugo, z njimi pa lahko preiskovalci zelo dobro spoznajo vedenje nadziranca.

Vir: NY Times


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt