O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Kanada: Ko vas aretirajo, imajo pravico do preiskave podatkov na vašem telefonu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 15. 12. 2014 | Avtor:

V tesni odločitvi je kanadsko vrhovno sodišče odločilo, da lahko kanadska policija ob aretaciji posameznika avtomatično pregleda njegov mobilni telefon, če so podatki relevantni za zločin, zaradi katerega ga je policija aretirala.

Sodniki, ki so nasprotovali odločitvi, so v ločenem mnenju napisali, da je mobilni telefon izredno osebna naprava in da pregled telefona predstavlja “velik vdor v zasebnost posameznika”. Kritiki opozarjajo, da so kanadski kolegi razsodili obratno od ameriških, kjer je vrhovno sodišče odločilo, da mora biti preiskava mobilnega telefona vezana na poseben sodniški nalog, razen v posebnih primerih.

“Ravnotežje med vdorom v zasebnost in elementom policijske preiskave lahko dosežemo s tem, da se preiskava mobilnega telefona strogo navezuje na zločin, ki se očita aretirancu in da policija vodi zapisnik o tem, kaj je preiskala in na kakšen način,” je pojasnil sodnik Thomas Cromwell.

Nasprotujoči sodniki so opozorili, da “obstoječa zakonodaja že omogoča fleksibilno razlago zakona o preiskavi mobilnega telefona, kjer se ta omejuje na primere, kjer je ogrožena javna varnost oziroma kjer grozi uničenje dokazov, ki so pomembni za primer.” Sodnica Andromache Karakatsanis je še dodala, “da morajo vdori v zasebnost imeti jasen, praktičen in učinkovit razlog,” ter da trenutna zakonodaja predstavlja veliko nevarnost za zlorabe.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt