O portalu    Avtorji    Kontakt


 

“Splet je vedno bolj zaprt, neenakosti se povečujejo”

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 15. 12. 2014 | Avtor:

World Wide Web Foundation je v svojem poročilu opozorila na vedno večje zapiranje spletnega prostora in dvig neenakosti na spletu. Vedno več je vladnega nadzora cenzure, vedno manj lahko uporabniki storijo za svojo obrambo, saj več kot osemdeset odstotkov vseh svetovnih držav nima ustrezne zakonodaje na tem področju.

V poročilu je objavljen tudi poziv očeta svetovnega spleta Sir Tim Berners-Lee, da naj svetovne oblasti dostop do spleta prepoznajo kot človekovo pravico. Poročilo sicer analizira razvoj družbenega, ekonomske in političnega napredka v 86 svetovnih državah. Tako so letos ugotovili, da več kot sedemdeset odstotkov držav nima učinkovite zakonodaje za zagotavljanje nevtralnosti interneta, v več kot polovici držav splet igra pomembno vlogo v družbi, več kot semdeset odstotkov držav pa trpi tudi za vedno večjo prisotnostjo spletnega nadlegovanja.

Lestvica držav je sestavljena iz večih kvalifikatorjev (univerzalni dostop do spleta, spletne vsebine, svoboda komuniciranja), na vrhu pa se je med petimi najbolj odprtimi državami znašlo več skandinavskih držav. Na prvem mestu je Danska, na drugem Finska in na tretjem Norveška. Četrta je Velika Britanija, peta pa Švedska.

“Izobraženi in bogati lahko digitalno ekonomijo bolje izkoristijo,” je povzela ugotovitve Anna Jellema, vodja organizacije World Wide Web Foundation in vodilna avtorica raziskave. “S tehnologijo bi morali razlike med posameznimi skupinami zmanjševati, ne pa, da je tehnologija ena od razlogov za vedno večje razlike,” je še dodala.

Avtorji poročila pozivajo države k večji ponudbi dostopnih spletnih storitev, obravnavanju interneta kot javni dobrini in preprečevanju diskriminatornega določanja cen dostopa, vlaganje v splošno izobrazbo ter zmanjševanje digitalnega razkoraka ter povečanju transparetnega vladanja ter ščitenja posameznikove zasebnosti.

Vir: BBC


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt