O portalu    Avtorji    Kontakt


 

Mark Zuckerberg zagovarja svobodo govora in cenzuro hkrati

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 19. 01. 2015 | Avtor:

Avtor družabnega omrežja Facebook, Mark Zuckerberg, zagovarja tako svobodo govora kot tudi cenzuro. Ob nedavnih napadih na karikaturiste časopisa Charlie Hebdo je bolj v ospredju prvi fenomen, medtem ko je pri državah, kjer Facebook cenzurira vsebino, ker tako odgovarja oblastem, v ospredju drugi.

Facebook je namreč v preteklosti že večkrat zaradi različnih razlogov cenzuriral vsebino, ki so jo objavljali njegovi uporabniki, od fotografij dojenja, ki naj bi bile problematične zaradi njihove “eksplicitne narave” do objav pakistanskih aktivistov, ki niso bile po godu oblastem v tej državi.

Tako so Zuckerberga ob nedavnem komentarju napada na uredništvo Charlie Hebdo uporabniki opozorili na določeno licemerstvo, Mark pa se je izgovoril, da gre za različne koncepte.

“Pri Charlie Hebdo gre za napad na svobodo govora in izražanja, kar je ena od osnov, na katerim smo zgradili omrežje Facebook,” je zapisal. Ko so ga uporabniki opozorili na države, ki z zakonodajo omejujejo svobodo govora in kjer te omejitve spoštuje tudi Facebook, je Mark pojasnil, da upiranje zakonodaje ni smiselno. “Na koncu oblasti prepovejo storitev, ki zakonodajo krši in potem si na tistem področju opravil za vedno,” je dodal.

Vendar po Markovem mnenju ne gre samo za poslovno odločitev, pri kateri se podjetju bolj izplača spoštovati škodljivo zakonodajo kot pa delovati v interesu uporabnikov. “Verjemite nam, mi smo dobri fantje,” je izjavil “in tukaj ne gre za kratkoročno poslovno odločitev, temveč za način poslovanja.”

Kritiki so že izrazili dvom o takemu načinu poslovanja. Primerov cenzure, kjer se je Facebook na tržno zanimivih področjih odločil za centuro (Rusija, Izrael…) je preprosto preveč.

Vir: The Guardian

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt