O portalu    Avtorji    Kontakt


 

ZDA: Obama naklonjen odprtemu in nereguliranemu spletu

Kategorija: Amerika | Datum objave: Monday, 26. 01. 2015 | Avtor:

V svojem zadnjem govoru o stanju države (state of the union address) je Barack Obama med drugim nekaj besed posvetil tudi odprtemu in nereguliranemu spletu ter podprl prizadevanja za uveljavitev načela o nevtralnosti interneta.

Kongres bi moral po Obaminih besedah pomagati industriji, ki si prizadeva za uveljavitev načela o nevtralnosti interneta, dostop do spleta pa bi morali obravnavati kot javno dobrino. Poleg tega bi se morala podjetja in državni organi povezati na področju kibernetske obrambe in tako preprečiti vedno večjo grožnjo kibernetskega terorizma.

“Potrebno je osvežiti zakonodajo o nadzoru in prisluškovanju,” je Obama še komentiral nedavne zlorabe NSA, “ter se uskladiti z našimi britanskimi zavezniki.”

Republikanci in demokrati se bodo morali uskladiti tudi glede podpiranja tehnološke industrije, za katero se strinjajo, da predstavlja svetlo pot v prihodnosti. Obama bi namreč rad podprl lokalna vlaganja v razvoj širokopasovnega dostopa do spleta, medtem ko se republikanci nagibajo k podpori velikim telekomom.

Poleg lokalnih vlaganj je Obama v svojem govoru stopil na stran zvezne komisije FCC in podprl princip nevtralnosti interneta. Princip nevtralnosti zagovarja enakopravnost podatkov brez prioritizacije dostave določenih vsebine do uporabnika oziroma brez zaračunavanja prioritetnega dostopa.

Vir: US News

 


Arhiv:


Vse vsebine © E-demokracija.si | Avtorji | Kontakt